Zavodi Crvena Zastava

Općenito

Zastava Automobili je bila najveći proizvođač automobila na Balkanu, koja je uspjela prodavati svoja vozila čak i u Sjevernoj i Južnoj Americi.
Nije nikad radila automobile samostalno, već je koristila licencu od Fiata. Pošto je ukinuta pred kraj 2008. godine, 2009. godine je preimenovana u Fiat Automobili Srbija (skraćenica FAS).

Rani počeci

Da će Kragujevac postati grad automobila, naslućeno je još 1940. godine. U tadašnjoj radionici montirano je 300 vozila marke Chevrolet. Tradicija je nastavljena odmah poslije rata. Davne 1953. godine u pogonima tadašnjeg Zavoda Crvena Zastava počela je montaža 160 primjeraka automobila Jeep Willys, a time i sam nastanak automobilske industrije u čijim je pogonima do danas napravljeno preko 4,2 milijuna automobila.

Zastava 750

Nakon proširenja ugovora sa Fiatom jeseni 1956., na ulice Jugoslavije krenuo je model Zastava 750, narodu poznatiji kao fića. Priča o ovom mališanu koji je motorizirao tadašnju državu trajala je sve do 1985. i u tih 30 godina je napravljeno više od 920.000 primjeraka. Što je značio fićo u to vrijeme, u tadašnjoj državi, možda najbolje govori to što je jedna klasa u autotrkama u kojoj su se nadmetali isključivo ovi automobili, nazvana Nacionalna Klasa.

Zastava Yugo

Oko 1971., kada je počela proizvodnja modela 128, iz proizvodnih pogona Zastave na tržište je stigla nova Nacionalna Klasa. Rezultat kako se to nekada govorilo, domaće pameti - Zastava Yugo. Koliko je ovaj model postao prepoznatljiv govori podatak da svi modeli nakon 1988. nose to ime.

Zastava 101

Zastava 101 kompaktni je automobil koji je proizvodila srpska tvornica Zavodi Crvena Zastava poznatija kao Zastava. Automobil je također poznat po imenu Stojadin što proizlazi iz nepravilno izgovorene riječi sto jedan.
Automobil se proizvodio od 1971. do 2008. godine kada je i samu tvornicu Zastava preuzeo većinski vlasnik Fiat. Proizvodnja je neko vrijeme bila obustavljena nakon čega je automobil dobio redizajn.

Ispod se nalazi prikaz slika svih spomenutih automobila Crvene Zastave.