AUTOR: MARIN RABAĐIJA

COVID-19


COVID-19 (ili koronavirus) je bolest koja hara svijetom, a njeno širenje je počelo krajem 2019. godine iz Kine. Zasad još nema lijeka koji bi mogao u potpunosti ukloniti koronavirus iz našeg organizma, ali su zato propisane razne mjere kojima se nastoji usporiti širenje koronavirusa. U rizičnu skupinu spadaju osobe starije od 65 godina i osobe s kroničnim bolestima.

Nije najpametnije odmah govoriti o koroni kao nešto loše bez ikakve upućenosti o njoj, zato je najbolje raščlaniti njene dobre i njene loše strane.DOBRE STRANE
Prije svega, korona nas je natjerala da ostanemo u svojim domovima, ali sigurno niste razmišljali kakva vam sve dobra to donosi.

Prvo, smanjena je koncentracija ugljikovog dioksida u velikoj mjeri u područjima gdje su razvijene industrije jer je korona natjerala ljude da se zavuku u svoje domove, a pošto nitko ne može više upravljati industrijama, smanjilo se ispuštanje ugljikovog dioksida u atmosferu.

Drugo, time što nas je korona prisilila da ostanemo u svojim domovima ustvari nas je približila svojim obiteljima. Ako do sada nismo imali vremena za svoje obitelji, iskoristite ovo razdoblje dok još traje i ne bi trebali postojati izgovori da nemamo vremena za svoje obitelji.

I treće, sada kada smo doma ne moramo imati na umu mnogo stvari, a to nam omogućuje da se posvetimo stvarima koje su nam bitne (npr. obitelj, kuća, hobiji...).

Usporedba koncentracije ugljikovog dioksida
prije i tijekom pandemije korone u Kini.LOŠE STRANE
No, s druge strane, nije sve pozitivno. Svaki virus, a tako i korona, ima svoje negativne strane po ljude.

Prvo, kao svaki virus, tako i korona povećava stopu smrtnosti, ali nijedan virus prije korone nije odnio toliki broj žrtava (trenutno više od 154 000 umrlih i više od milijun zaraženih) kao epidemije u prošlosti.

Drugo, mnogim ljudima taj virus predstavlja problem jer ne mogu izlaziti vani, tj. prisiljeni su ostati unutra. To se nadovezuje s panikom koja počne vladati ljudima jer se dosada nisu nikad susreli s takvim izazovom u svojim životima.

I treće, dolaskom korone je došla i globalna gospodarska kriza. Pošto su svi primorani ostati doma, nema tko raditi u svojim tvrtkama, a primaju plaću što dovodi do bankrota tvrtki. Stoga su dodijeljeni mnogi otkazi zaposlenima. Kako će gospodarska slika izgledati kad pandemija završi? Ne zna se, ali zasigurno neće biti lijepa.

Raširenost COVID-19 po svijetu.Sve navedeno vam ne bi trebalo unositi paniku ako se pridržavate propisanih mjera.
Jedino ćete time spriječiti širenje korone i činiti dobro svima.
Za kraj, možda i najbolji savjet koji mogu dati glasi:

#OSTANIDOMA
I na kraju moramo zahvaliti medicinskom osoblju koje radi sve da bi se uklonila korona iz organizama zaraženih. Hvala vam na vašoj ustrajnosti i požrtvovnosti.